Terug naar Natuur

Commotie bij de vlonder op de Speelweide

16-06-2016

 

"Karpers redden die met hoogwater op een stuk zijn gekomen wat weer droogvalt, Annas Hoeve" twitterde GNR-boswachter Leo van Malsen op donderdag 16 juni aan het eind van de middag.

 


 

Wat was er gebeurd? Van 24 mei tot en met 13 juni had het maar één keer (op 30 mei) flink geregend in Hilversum. De stortbuien die grote delen van ons land (en andere Europese landen) hadden geteisterd, waren Hilversum voorbijgegaan. Het waterpeil in de vijvers was daardoor sterkt gezakt. Maar vanaf omstreeks 6 juni kwam er flink wat opgepompt grondwater bij, uit de bouwput Van Linschotenlaan hoek Oostereind. En op 14 en 15 juni gingen ineens ook hier de hemelsluizen open: 35 millimeter regen, waardoor het vijverpeil in recordtempo meer dan 3 decimeter steeg. Bijna de hele Slenk van de Speelweidevijver liep weer vol. Net vol genoeg om grote karpers de gelegenheid te geven om massaal onder de Vlonder door naar het ondiepe uiteinde van de Slenk te zwemmen, met heerlijk warm water om te paaien. 

 

Maar op woensdagavond 15 juni was de regen voorbij en begon het water meteen weer te zakken. Donderdagmiddag bleken de vissen niet meer terug te kunnen zwemmen naar de grote vijver. Omstanders namen actie en belden o.m. de Dierenambulance en GNR. Ook ging men proberen om met netten de karpers te vangen. Medewerksters van de Dierenambulance deden later (in waadpak) hetzelfde, onder toeziend oog van de boswachter. Het mocht allemaal niet baten.

 

Mogelijk zou er op vrijdag een nieuwe grootschaliger reddingspoging voor de vissen gaan plaatsvinden, te organiseren door GNR.

Bij GNR zal er ook worden nagedacht over een praktisch uitvoerbare oplossing om grote vissen permanent te verhinderen om de ondiepe Slenk in te zwemmen. Of dit echt mogelijk zal zijn, moet nog blijken.

 

 

De vlonder waar de vissen niet meer onderdoor kunnen, terug naar de vijver. Kringen op het water verraden de aanwezigheid van de karpers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergeefse reddingspoging in het ondiepe deel van de Slenk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Home | Vereniging | Plan Anna's Hoeve | Natuur | Foto's | Diversen | Links | Contact
Freelance Web Designer