Terug naar Natuur


Mandarijneenden in Anna's Hoeve


26 februari 2013


Op Anna’s Hoeve worden de laatste tijd verschillende waarnemingen gedaan van “exotische eenden”.

Deze eenden, Mandarijneenden, worden door een flink aantal fokkers in Nederland gekweekt. Wie een afbeelding van deze prachtige eend ziet zal daarover niet verbaasd zijn.

De eenden komen oorspronkelijk niet in Nederland voor maar doordat er wel eens een ontsnapt bij een fokker of erger, gewoon losgelaten wordt, komen deze eenden dus in de Nederlandse natuur terecht. Hoe mooi de eenden ook zijn, ze horen hier niet in de vrije natuur. Het is dus faunavervalsing.

 

 

Voortplanting in Anna’s Hoeve zal voor deze eenden niet meevallen, het zijn holenbroeders. In gevangenschap maakt de fokker gebruik van nestkasten, in de natuur zoeken de eenden een geschikt hol. Dat zal op Anna’s Hoeve niet meevallen. Vinden ze een hol dan is de kans groot dat een vos dat hol ook vindt en dan is het einde verhaal.

Geniet van deze eenden zolang ze er zijn. Ze zijn erg mooi.

 

Er zijn inmiddels nog meer "exoten" gezien. Kaapse eenden ook wel Muskus eenden genoemd. Het is verstandig om een beetje uit de buurt van deze eenden te blijven. Ze hebben een geducht stinkend verdedigingswapen.

 

Naar verwachting zal het niet heel erg lang duren of er komt weer een nieuwe exoot deze kant op. De halsbandparkiet. Al veelvuldig te zien in Amsterdam en Utrecht. Het aantal wordt daar nog steeds groter en Amsterdam en Utrecht liggen niet heel ver van Hilversum.

 

De foto's van de Mandarijneenden zijn van Angelique Roelofs.

(de foto van de halsbandparkiet is van het internet gepikt.)

 

Terug naar Natuur
 


 
Home | Vereniging | Plan Anna's Hoeve | Natuur | Foto's | Diversen | Links | Contact
Freelance Web Designer