Terug naar Natuur

 

Nieuw fietspad Laarder Wasmeer een aanrader!

 

maandag 12 maart 2012


De afgelopen weken is er rondom het Laarder Wasmerengebied hard gewerkt, en dat gaat nog steeds door. Toen aan de Hilversumse kant het nieuwe lage gaashek klaar was, en ook de toegangspartij met klaphek en veerooster aan de noordkant van het nieuwe fiets- en wandelpad, is dat laatste zonder enige ruchtbaarheid onofficieel opengesteld. Dat is in de aangrenzende woonbuurt niet onopgemerkt gebleven. Vooral in het afgelopen weekend was het er al een drukte van belang. En niet ten onrechte. Hoewel het gesaneerde Wasmerengebied er op veel plaatsen nog kaal uitziet, is de nieuwe recreatieve verbinding tussen de Zuiderheide en Anna’s Hoeve nu al een geweldige aanwinst.

Foto 1 toont de provisorische ingang vanaf het zandpad voorbij het oude parkeerterreintje van HSV Wasmeer (de oude Liebergerweg). Rechts het hoge hek, dat nog weggehaald moet worden. Er staat zowaar al een toegangsbordje bij: “Zuiderheide”. Het nu voor het publiek opengestelde meest westelijke deel van het Laarder Wasmerengebied is nu kennelijk administratief een onderdeel geworden van de Zuiderheide. Net als in het westelijke deel van Anna’s Hoeve hoeft de hond hier niet aan de lijn.  

Langs de Weg over Anna’s Hoeve liggen nog steeds boomstammen de doorgang te versperren, maar die zullen ongetwijfeld zijn weggehaald wanneer over enige tijd het fiets- en wandelpad officieel wordt geopend.

 

Foto 2, even verderop genomen, toont het uitzicht over het “Groot Wasmeer”. Het is niet meer zo’n groot ven als we gewend waren vůůr de bodemsanering, maar dank zij de royale regenval sinds juli vorig jaar is het Groot Wasmeer “nieuwe stijl” nu toch een flink grote waterplas. Aan de linkerkant van het pad, niet zichtbaar op de foto, is een strook vol geplant met jonge eikenboompjes. In de toekomst gaan die een visuele buffer vormen tussen enerzijds het natuurgebied De Laarder Wasmeren en anderzijds het sportcomplex Anna’s Hoeve, de verderop nieuw te bouwen Rioolwaterzuivering, de in aanleg zijnde nieuwe “vuilberg”, en de toekomstige nieuwe woonwijk.

Foto 3  is na twee bochten een stukje verderop genomen. We zijn inmiddels ongemerkt in de gemeente Laren beland. De foto toont twee nieuwe zitbankjes met uitzicht over een nu droogstaand deel van het gesaneerde gebied, de vroegere Vuilwaterplas en Het Lange Water. De nieuwe natuur die hier gaat groeien moeten we er voorlopig bij denken.

Foto 4: het nieuwe toegangshek naar de oeroude zandweg die van west naar oost dwars door het Laarder Wasmerengebied loopt: de Meerweg (het verlengde van wat nu op Hilversums gebied al geruime tijd Anton Philipsweg heet). Overigens: het laatste deel van de Anton Philipsweg is sinds enige tijd niet meer toegankelijk. In plaats daarvan heeft GNR een fiets- en wandelpad aangelegd dat precies bij het hek op de foto uitkomt. Langs de Anton Philipsweg staat nog een hoog hek, maar bij de ingang van het nieuwe pad staat dat hek op een kier. Dus vanaf de Anthony Fokkerweg nabij de Brandweerkazerne is het Wasmerengebied nu ook zonder omweg goed bereikbaar geworden voor fietsers en wandelaars.

Even voorbij foto 4 gaat het pad kronkelen en wordt het heuvelachtig. Foto 5 biedt uitzicht op de Leeuwenkuil, het meest noordelijke ven in het Laarder Wasmerengebied, dat tijdens de hete en kurkdroge zomer van 2003 droogviel.  Het GNR trok toen aan de bel bij de provincie, en kreeg daar een gewillig oor. Via een spoedprocedure werd de Leeuwenkuil als eerste ven gesaneerd, en dat bleek de aanzet te worden voor de sanering van alle vervuilde bodems en waterbodems in het Laarder Wasmerengebied en Anna’s Hoeve.

Sinds de saneringen was de Leeuwenkuil meestal een droge zandvlakte, maar nu staat er weer flink wat water in. Aan de overzijde stond vroeger een vogelkijkhut. Helemaal links op de foto het zandverstuivingsgebied in de richting van Het Bluk.

Foto 6 tenslotte: de ingang van het nieuwe pad gezien vanaf de “echte” Zuiderheide, gezien in de richting van het Wasmerengebied. Een klaphekje voor de wandelaars, en een veerooster voor de fietsers. Het nieuwe fietspad komt uit op de verlengde Eemnesserweg: het fietspad vanaf het Kamrad naar Het Bluk

We kijken uit naar de officiŽle opening van het nieuwe pad!

 

 

 

 

Terug naar Natuur

 


 
Home | Vereniging | Plan Anna's Hoeve | Natuur | Foto's | Diversen | Links | Contact
Freelance Web Designer

Site Meter