Terug naar natuur

 
 

Opruimactie met bijzondere ontdekking

Met groot plezier en in een heerlijk (herfst)zonnetje hebben we zaterdag 3 oktober met 34 mensen Anna's Hoeve geschoond. Deze editie kenmerkte zich door stoere acties.

Er werden 24 volle vuilniszakken afgevoerd en 4 pakketten met folders.

Verder een opmerkelijk stuk rails, dat door drie dames uit de omgeving van de brug over de bergvijver naar de parkeerplaats werd gesjouwd: een stoere actie! We weten het niet zeker maar het zou een stuk van het smalspoor kunnen zijn dat in maart 1933 werd aangelegd tijdens de aanleg van de berg en de vijvers. Het was in elk geval flink geroest. Op internet  (Wikipedia) kun je over de aanleg van Anna’s Hoeve lezen: "Verder werd een smalspoor van 1100 meter aangelegd. Daarop reden drie, later vier, locomotieven met dertig kiepkarren. Deze ‘veldspoorlijn’ werd gebruikt om zand en materiaal van de voormalige vloeivelden te vervoeren. Regelmatig liepen de locomotieven of karren uit de rails."

Geocacher Ria ging in een waadpak te water en haalde zo heel wat drijfvuil tussen het riet uit, dus nog een stoere actie!

De gedumpte pakketten met folders waren zo zwaar dat eerst Ingeborg op de fiets sprong om er twee op te halen. Twee andere pakketten werden door Rendolf opgehaald met zijn fiets, dus nog meer stoere acties.

Merel was vandaag de jongste deelnemer en raapte met haar vader op de berg en in het bos heel wat rommel: goed gedaan en stoer om te komen helpen!

En natuurlijk is iedereen die zich inzet om Anna’s Hoeve op te ruimen, of dat nu tijdens een actie is of tussendoor… stoer!

 
 
  Onderstaand het artikel dat in de Gooi- en Eemlander is geplaatst.

Voor wie de in het artikel genoemde Bermbende (nog) niet kent: de Bermbende is een initiatief van Jaap Timmers, journalist bij de G&E. Jaap, Richard en Martina kennen elkaar goed en werken regelmatig samen bij zwerfvuilacties. Iedereen die zwerfvuil raapt is automatisch lid voor het leven van de Bermbende. Jaap organiseert één keer per jaar (in het voorjaar) een meerdaagse opruim actie in het Gooi.

 
 

 

 
 

HILVERSUM - Tijdens een actie van de Bermbende op Anna’s Hoeve werd zaterdag een bijzonder stuk ’zwerfvuil’ opgeduikeld: een meters lang stuk van een spoorrail.

Het vermoeden bestaat dat het om een deel van het vroegere smalspoor gaat, de rails die in 1933 werden aangelegd toen de (sier)vijvers werden uitgegraven en de berg op Anna’s Hoeve werd gerealiseerd. Dat allemaal in het kader van de werkverschaffing. Het stuk (zeer verroeste) spoor is zaterdag door drie prikkende dames uit de omgeving van de brug over de bergvijver naar de parkeerplaats gesjouwd.

De ’veldspoorlijn’ werd gebruikt om zand en materiaal van de voormalige vloeivelden te vervoeren. Het smalspoor was 1100 meter lang. Volgens Wikipedia reden er drie (later vier) locomotieven met dertig kiepkarren overheen. De locomotieven en karren liepen regelmatig uit de rails. De werklozen - het legertje groeide uit tot zestig man - maakten ook veel gebruik van kruiwagens. Uiteindelijk zouden er 130 personen bij de aanleg van Anna’s Hoeve te werk worden gesteld.

Kees van Aggelen van de Historische Kring Albertus Perk heeft over de geschiedenis van Anna’s Hoeve geschreven en noemt de vondst ’bijzonder’. ,,Het moet eigenlijk wel om een stuk van het vroegere smalspoor gaan’’, zegt Van Aggelen, ,,hartstikke leuk dat het is gevonden.’’

Met het afval en het zand dat met de kiepwagentjes werden vervoerd werd onder meer de berg op Anna’s Hoeve aangelegd. Van Aggelen: ,,Die berg bestaat voor een groot gedeelte uit afval. Daaroverheen is zand gestort.’’

,,De spoorlijn werd trouwens ook gebruikt voor andere projecten, de rails konden vrij gemakkelijk worden opgepakt en op een andere plek worden neergelegd, zoals bij de aanleg van Vliegveld Hilversum. Het was, zeg maar, geen NS-spoorlijn met zware bielzen.’’

Maar ja, wat moet je met zo’n verroest stuk oud ijzer? Bewaren is niet echt een optie, vindt Van Aggelen. ,,Het stukje historische spoorlijn dat ze bij het Regev-terrein hebben neergelegd vind ik eerlijk gezegd ook een beetje gezocht.’’

En Museum Hilversum doe je er volgens hem ook geen plezier mee. ,,Ik heb ze wel een baksteen van het huis Anna’s Hoeve gegeven. Daarvan heb ik er twee meegenomen. Eentje voor mezelf.’

 
 

===============================================

 

opruim actie op 4 juli jl. bij Anna’s Hoeve

Wat verlaat, maar toch een niet minder enthousiast verslag van de superfijne opruim actie die op
4 juli jl. bij Anna’s Hoeve werd gehouden. 

Opnieuw stond ik (Martina) versteld van het aantal deelnemers dat uit alle windrichtingen kwam toestromen om Anna’s Hoeve van overtollig vuil te ontdoen.

Maar liefst 31 mensen waren bereid op deze tropisch warme dag Anna’s Hoeve te komen opruimen. Vanwege de verwachte hitte was de start vervroegd naar 9 uur ’s morgens en was er een koelbox met koude flesjes water meegenomen waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Ook deze keer werd er samengewerkt met de Geocaching-liefhebbers van CITO acties in het Gooi.

Na anderhalf uur opruimen waren er 25 volle vuilniszakken gescoord, en nog wat losse zooi zoals oude planken en stukken ijzer, een paraplu en kapotte kratjes. Waar komt dat alles toch steeds weer vandaan?

Wie dat leuk vond kon met het groene lintje op de foto, samen met Richard Kreeft. Zoals Richard al zei: het groene lintje is door ons allemaal samen verdiend, en Richard bewaard het goed voor ons.

Mocht je deze keer niet erbij zijn geweest: op zaterdag 3 oktober is er weer een actie en ben je van harte welkom. Neem je fototoestel mee als je met het groene lintje op de foto wilt! 

Na het werken was het tijd voor een smaakvol ijsje en wat te drinken bij Grand Café St. Joseph. Heerlijk in de schaduw buiten op het terras en met veel dank aan onze gastvrouw Ingeborg.

Hierbij een foto en via onderstaande link kun je de komende zeven dagen nog meer foto’s downloaden van deze geslaagde ochtend.

Wil je daarna nog foto’s hebben of heb je andere vragen, mail mij dan gerust.

http://we.tl/6kgCIAN0yZ

Iedereen die aanwezig was nogmaals heel hartelijk dank en was je deze keer niet in de gelegenheid dan hoop ik dat het je goed gaat, dat je geniet van een mooie zomer en dat we elkaar weer een andere keer zien. Je bent altijd van harte welkom!

Met een opgeruimde en groene J groet,

Martina Evers

 

 

Terug naar natuur

 


 
Home | Vereniging | Plan Anna's Hoeve | Natuur | Foto's | Diversen | Links | Contact
Freelance Web Designer