Terug naar natuur
 

Bodemsanering uitgevoerd op Molshoopterrein

vrijdag 22 maart 2013


Op 10 maart jl. werden wandelaars achterin Anna’s Hoeve (voorbij A27-Spoorviaduct “Drakenburg”) verrast door bodemsaneringen die werden uitgevoerd op het voormalige zomerhuisjesterrein “De Molshoop”. Een stuk van het terrein was afgezet met hekken, waar wandelaars (o.a. op het “Westerborkpad”, een officiŽle Lange Afstandswandelroute) zich een weg omheen moesten banen over de ongelijke grond.

 

Aan het eind van de week was de sanering klaar en lag het zand, provisorisch ingepakt in zwart plastic, te wachten om te worden afgevoerd. De ene foto toont het einde van het wandelpaadje, gezien vanuit de richting Hilversum. De andere foto is aan de andere kant genomen, in de richting van viaduct Drakenburg. Het vroegere paadje is hier door de werkzaamheden flink verbreed, en stopt nu voor de kuil die door de sanering is ontstaan. Er gaat vanzelf een nieuw fiets- en wandelpaadje door die kuil ontstaan.

 

Navraag bij het Goois Natuurreservaat bracht ons de informatie dat de grond was vervuild met zware metalen. De herkomst daarvan is onbekend. De sanering is een samenwerking tussen de provincie Noord-Holland en het GNR. Wanneer de grond wordt afgevoerd naar een schoonmaaklocatie is nu nog niet bekend.

 

Het Molshoopterrein, gelegen in de gemeente Laren, is enkele jaren geleden door een grondruil in bezit gekomen van GNR. Het wordt aan twee kanten (vůůr de aanleg van de A27 zelfs aan drie kanten) omsloten door Anna’s Hoeve; de vierde kant is de spoorbaan. Het kan nu beschouwd worden als een onderdeel van Natuurgebied Anna’s Hoeve. Er moet nog werk verricht worden om er een echt natuurgebied van te maken. Er staan nog siertuinplanten die in een natuurgebied niet thuishoren, en de woekerende Japanse Duizendknoop is er zelfs rijkelijk aanwezig. Een deel daarvan is hopelijk door de bodemsanering al verdwenen.

 


 
Home | Vereniging | Plan Anna's Hoeve | Natuur | Foto's | Diversen | Links | Contact
Freelance Web Designer