Terug naar Natuur

 

Japanse Duizendknoop !!

 

Vrijdag 14 september 2012

 


Ooit Japanse Duizendknoop zien bloeien? Kijk dan eens op onderstaande foto, genomen in een weinig bekende uithoek van Anna’s Hoeve: 

 

Mooie plant, hè? Maar je kunt hem beter niet in de tuin krijgen. Het is een woekeraar waarmee in vergelijking de Amerikaanse Vogelkers een lieve jongen is. Waar de plant zich eenmaal heeft gevestigd, vermeerdert hij zich razendsnel en is hij alleen met grote moeite uit te roeien. 

Eind augustus werd de Japanse Duizendknoop ontdekt in het hart van Anna’s Hoeve: in de groenstrook die het Goois Natuurreservaat (GNR) tien jaar geleden heeft aangeplant als afscheiding tussen de twee delen van het parkeerterrein. Het ene deel ligt grotendeels op grond van GNR, het andere deel (met de kastanjebomen) hoorde bij het toenmalige restaurant en is nu gemeentegrond.  

De Japanse Duizendknoop groeit waarschijnlijk al enkele jaren tussen de jonge aanplant. Maar hij was nog niet eerder herkend. Hieronder een van de grote planten in de groenstrook. Er stonden intussen al vele tientallen Duizendknopen tussen de aanplant. Van joekels tot piepkleine zaailingen.  

 

Misschien heeft er indertijd zaad in de aarde gezeten die GNR heeft gebruikt voor het aanleggen van de groenstrook. Misschien is het zaad later komen aanwaaien vanuit het noorden. Langs het hek rondom de velden van HSV Wasmeer groeit het namelijk in overvloed. Ga maar eens het nieuwe fietspad op, vanaf de Weg over Anna’s Hoeve. Minder dan 200 meter verderop ziet u het aan de linkerkant:

 

 Normaal kijkt u hier naar rechts, naar het prachtig gesaneerde Laarder Wasmeer!   

Direct na de ontdekking van deze “horror-plant” is de Bosploeg van onze Vereniging aan de slag gegaan om hem uit de groenstrook op het parkeerterrein te verwijderen. 

Op twee woensdagmiddagen zijn de meeste planten al afgeknipt (dat gaat gelukkig makkelijk), en er zijn al 12 grote plastic zakken mee gevuld die naar de stort zijn afgevoerd. De planten mogen niet bij het groenafval. Want uit ieder klein stukje plant waar een knoop in zit, kan weer een nieuwe plant groeien als het stukje ergens op de grond terechtkomt. 

Komende woensdag gaan de nog overblijvende Duizendknopen uit de groenstrook. Daarmee zijn we de plant niet kwijt. Waarschijnlijk zal de Bosploeg nog jarenlang met korte tussenpozen de groenstrook moeten blijven inspecteren om alle nieuwe uitlopers direct te  verwijderen. Net zolang tot de wortels uitgeput raken en afsterven... als dat ooit gebeurt. 

En de eerste foto helemaal bovenaan: die is genomen in het voormalige zomerhuisjesterrein De Molshoop. Vlak voor de onbewaakte overweg in de Albert Schweitzerweg rechtsaf, dan kom je er. Je kunt ook vanuit het Geitenweitje in Anna’s Hoeve langs de salamanderpoel onder het spoorviaduct door lopen. Dan kom je op een wandelpaadje dat over tientallen meters door een oerwoud van Japanse Duizendknoop kronkelt. Enkele jaren geleden is dit gebied door een grondruil eigendom geworden van GNR. De bospunt langs de A27 achter de voormalige kiosk The Sailor is daartoe door GNR afgestaan. (Die strook is momenteel in beeld voor de mogelijke vestiging van een crematorium: een wens van de gemeente Laren.) 

Het oude Molshoopterrein, waar de Japanse Duizendknoop op tientallen plaatsen voorkomt (maar minder heftig dan op de plek van de foto), is door de grondruil in feite een deel van natuurgebied Anna’s Hoeve geworden.  GNR zit te broeden op een herinrichtingsplan waarbij de Japanse Duizendknoop en alle siergewassen (tuinplanten)  die niet in een Goois natuurgebied thuishoren, worden verwijderd. Maar dat zal nog een hele klus worden !!

Terug naar natuur
 


 
Home | Vereniging | Plan Anna's Hoeve | Natuur | Foto's | Diversen | Links | Contact
Freelance Web Designer