Nieuwe broeihopen voor ringslangen


vrijdag 13 maart 2009


Home      Natuur

In de houtwal tussen het Geitenweitje en de heide langs de A27 staan sinds kort twee broeihopen voor ringslangen. Ze zijn op dinsdag 10 maart 2009 tussen twee regenbuien door aangelegd door 19 kinderen van een klas (groep 5) van de Hilversumse Minckelersschool. Die hadden net als op 25 november een "dagje natuur" in Anna's Hoeve, als onderdeel van natuurbelevingsproject "Natuur-Wijs" van Staatsbosbeheer. 

Op die dag hadden ze achter de zitbank aan de rand van het Geitenweitje al een grote stapel takken en snoeihout bij elkaar gesprokkeld. Met dit hout en met dode bladeren en bosgrond uit de greppel werd op 10 maart in sneltreinvaart anderhalve broeihoop opgebouwd. De bosploeg van de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve heeft de volgende dag de tweede broeihoop (op de foto de hoop op de achtergrond) gecompleteerd. 

 

Ringslangen zijn ongevaarlijke en beschermde dieren. Meermalen zijn er ringslangen gezien in de Bergvijver. De broeihopen liggen op ca. 200 m afstand van de Bergvijver en op ca. 150 m afstand van de Nieuwe Poel in de hoek van spoorbaan en A27.

Ringslangen komen in maart uit hun winterslaap en paren in maart en april. De zwangere vrouwtjes gaan in mei op zoek naar een warme en vochtige plek om hun eitjes in af te zetten. Dat doen ze vanaf half mei tot in juli. De eieren worden uitgebroed door de warmte in de broeihoop. Dat duurt, afhankelijk van de temperatuur, acht tot tien weken. In de periode augustus - september komen er babyringslangetjes uit de eieren, zo'n 12 tot 22 cm lang.  

Er zijn op diverse plaatsen in Anna's Hoeve al eerder broeihopen voor ringslangen gemaakt. Er is nog nooit met zekerheid vastgesteld dat er ringslangen gebruik van hebben gemaakt. Maar één keer moet de eerste keer zijn. Is de plek eenmaal door ringslangvrouwtjes gevonden dan komen ze er vaak in de volgende jaren terug.

 

Site Meter