Bron, miniwaterval en beekjes in Anna’s Hoeve


zondag 06 december 2009


Home     Natuur     Forum

Na de regenval van 23 november was er in Anna’s Hoeve een stromend beekje ontstaan tussen de Vijver bij het voormalige Witte Strandje en de Nieuwe Brug. Hoe het met dat beekje verder is gegaan leest u verderop in dit bericht.  

Eerst aandacht voor curieuze waarnemingen in Anna’s Hoeve na hevige regenval. Op laaggelegen plekken ontstaan dan grote plassen. Die verdwijnen meestal doordat het water wegzakt in de grond en/of verdampt zodra het droog is geworden. Maar als het regenwater zich een weg kan banen naar een van de vijvers, stroomt het rechtstreeks de vijver in.

De eerste foto toont het prille begin van een watervalletje vanuit een grote plas regenwater die gevormd is tussen (het pad langs) de spoorbaan en de Slurf tussen de Speelweidevijver en de Nieuwe Brug. Een poosje nadat deze foto was genomen, had zich al een beekje gevormd dat uitkwam in de Slurf: zie de tweede foto. Regenbuien in de afgelopen weken hebben hier al een flinke “kloof” in het grasveld doen ontstaan.

 

Ook opvallend: een bron waarmee water dat wegzakt in het parkeerterrein wordt afgevoerd naar de vijver. In het bakstenen muurtje dat lang geleden een aanlegsteiger voor roeibootjes was,  zit een flinke barst. Precies op die plek welt (na regenval) een heuse bron op (zie derde foto), waaruit een beekje ontstaat dat in de Bergvijver uitkomt (de vierde foto).

 

 

Deze verschijnselen zijn vrij snel weer verdwenen als het gestopt is met regenen. De eerdergenoemde beek onder de Nieuwe Brug, die de grote vijvers van Anna’s Hoeve nu met elkaar verbindt, is een langer leven beschoren. Nadat het beekje was ontstaan, ging het door uitschuring van de geul in de komende dagen steeds sneller stromen. Naarmate het peilverschil afnam werd de doorstroomsnelheid ook minder. Op zondag 6 december was het peilverschil tussen de vijvers (op 21 november nog ongeveer 50 centimeter) al verminderd tot enkele millimeters.  Als het flink blijft regenen, kan de stroomrichting omkeren. Want er komt vanuit de Van Riebeeckvijver meer water de Speelweidevijver binnen dan wat er vanuit de Lorentzvijver in de Bergvijver terechtkomt.

 

Site Meter