Schildpadjes zijn terug


maandag 11 mei 2009


Home     Natuur

Sinds ongeveer half april komen er weer meldingen van roodwang(sier)schildpadden, die aan de oever van de vijver zitten te zonnen op boomstammen in het water. Ze worden gezien vanaf het zogenaamde Schildpaddenpaadje, dat tussen de Oude Poel en de Vijver bij het voormalige Witte Strandje door loopt. Vroeger werden ze ook vaak gezien vanaf de derde brug, in de Verbindingsvijver tegenover de Berg. De foto toont er drie. Maar er zijn er ook al eens zes tegelijk gezien. De schildpadden overwinteren, net als kikkers, door zich in de modder in te graven.  

Lang vr de waterbodemsanering is er wel eens over gesproken om de schilpadden weg te vangen om ze in Zuid-Europa een nieuw leven te geven. Daar bestaat een organisatie voor. Maar het is uiteindelijk niet gebeurd. Ze zijn lastig te vangen, en er zit ook een kostenplaatje aan om ze naar een beter leefgebied te brengen.  

Kort na de oprichting van onze vereniging (in april 1984) werd er in de "Courier" al melding gemaakt van schildpadjes in de vijver. Op 23 september 1984 werd er een gezien in de Verbindingsvijver en op 11 april 1985 een in de Vijver bij het Witte Strandje. De internetencyclopedie Wikipedia vermeldt over deze schildpadden onder meer het volgende.  

De roodwangschildpad is een bekende verschijning omdat deze ondersoort veelvuldig gehouden werd als huisdier. Tegenwoordig wordt deze schildpad niet meer zo massaal verkocht, mede doordat de import tegenwoordig verboden is.

De exemplaren die wisten te overleven, zijn uiteindelijk veelal gedumpt. Door het dumpen in de sloot komt de roodwangschildpad ook in de vrije natuur voor. Het dier komt oorspronkelijk voor in het zuiden van de Verenigde Staten en Mexico.

Hoewel de meeste biologen van mening zijn dat deze exoot in de Benelux niet tot voortplanting komt, trekt Staatsbosbeheer dit in twijfel, ingegeven door de aantallen die plaatselijk voorkomen en de melding van eierleggende schildpadden. Of deze in het Nederlandse gematigde klimaat uitkomen is echter sterk de vraag, de schildpad zelf kan wel tegen lagere temperaturen maar de embryo's ontwikkelen zich alleen bij hogere temperaturen. Ook is het zo dat 'schildpaddenvijvers' grote aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die van de schildpad af willen. De schildpad kan immers op een dergelijke plaats kennelijk overleven en is niet in zijn eentje, zo is vaak de redenering.

De roodwangschildpad is een alleseter die graag planten eet zoals groene bladeren. Een groot deel van het menu bestaat uit vissen, wormen en slakken.

 

Site Meter