Vissteiger is verdwenen voor bodemsanering


donderdag 25 september 2008


Home       Plan Anna's Hoeve

Vanochtend is aannemer Heijmans in opdracht van de dienst Waternet begonnen met het saneren van de grond onder de invalidenvissteiger aan de rand van de Bergvijver. De oude vissteiger is definitief verdwenen (zie foto). Het restant van de oude aanlegsteiger voor roeibootjes, waar op dit moment nog gewerkt wordt aan het afvoeren van de pijpleidingen die gebruikt zijn voor het uitdiepen van de vijvers, is morgen ook aan de beurt om te worden afgegraven.  

Bij de waterbodemsanering van afgelopen voorjaar stonden deze twee plekken niet in het bestek. Toen de sanering was afgesloten, is Waternet er op gewezen dat er de grond op deze twee plaatsen ook zwaar vervuild moest zijn. De vissteiger is door de gemeente Hilversum IN de vijver gebouwd, nadat de vijverbodems allang vervuild geraakt waren. De grond vr de voormalige aanlegsteiger was per abuis niet als waterbodem beschouwd, omdat hier al tientallen jaren geen water meer heeft gestaan. Maar in de jaren waarin de waterbodems werden vervuild stond het water in de vijvers ongeveer anderhalve meter hoger dan het peil van de Bergvijver op dit moment! Zelfs toen de vissteiger voor het laatst onder water stond, in januari 2008, stond de vijver enkele decimeters lager dan in de tijd van de roeibootjes.  

Beide plekken zijn vervolgens onderzocht op de aanwezigheid van giftige stoffen, die inderdaad werden aangetroffen, zodat de bodems hier alsnog gesaneerd worden.  

Het Goois Natuurreservaat heeft in principe het plan om een nieuwe vissteiger te gaan bouwen, maar wanneer dit zal gebeuren en hoe die er precies uit zal gaan zien is ons nog niet bekend.

 

Voormalige aanlegsteiger.jpg (273499 bytes)

Voormalige vissteiger.jpg (252098 bytes)

Vissteiger 23-01-2008.jpg (101620 bytes)

Voormalige aanlegsteiger Voormalige Vissteiger Vissteiger 23 januari 2008

Site Meter