Terug naar vereningsnieuws

 

Bosploeg 2011: Prima werkjaar, meer mensen en meer uren

 

5 januari 2012


De bosploegvrijwilligers van de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve hebben weer een prima werkjaar achter de rug. 2011 begon met 5 regelmatige deelnemers. Daar kwamen er in de loop van het jaar twee bij. En van de 7 komt om de week, en n kan slechts af en toe komen helpen. Niettemin steeg het totaal aantal gewerkte uren met bijna de helft: van 304 in 2010 tot 437 in 2011.

Op slechts twee woensdagmiddagen is er niet gewerkt: eenmaal was bijna iedereen verhinderd en eenmaal ging het de hele middag regenen. Daar staat tegenover dat er voor een speciale klus ook op drie donderdagmiddagen is gewerkt.  In totaal dus 53 x. In de regel van 13.30 tot 15.30 uur inclusief twintig minuten pauze. Gemiddeld over alle werkdagen deden er 4,2 vrijwilligers mee; per week varieerde dat van 2 tot 7. 

Met die 437 gewerkte uren (excl. reistijd per fiets van en naar Anna’s Hoeve) komt 2011 op een keurige 4e plaats sinds 1995. (De bosploeg ging van start in december 1994.) Het aantal uren was bijna gelijk aan de jaren 2008 en 2007. Ons topjaar was 2006: toen waren we wekelijks gemiddeld met 5 vrijwilligers bezig. 

De meeste energie wordt gestoken in het bestrijden van de woekerende Amerikaanse vogelkers. Ook worden heideveldjes opengehouden door alle opslag (boompjes en struiken) weg te halen, worden grote takken en omgewaaide bomen verwijderd van wandelpaden, en worden de plekken waar de groep aan het werk is ontdaan van zwerfvuil.

Een groeiend aantal vrijwilligers in de bosploeg neemt geen genoegen meer met “afzetten” (takken wegknippen of afzagen) waardoor bloei (en dus voortplanting) wordt geremd, maar waarna de struik lang niet zo vaak afsterft als we zouden wensen. Dus worden nu veel struiken met wortel en al uitgegraven. Dat is meer werk, maar “weg is weg”.

Terug naar vereningsnieuws
 

Site Meter
 
Home | Vereniging | Plan Anna's Hoeve | Natuur | Foto's | Diversen | Links | Contact
Freelance Web Designer