Bomenkap busbaan onafwendbaar

uit: De Gooi- en Eemlander
door : Hans van Keken

De kap van duizenden bomen voor de aanleg van de snelle busbaan dwars door het gebied van Anna’s Hoeve kan over twee weken van start.
Dat concludeert een realistische Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve (VBAH) na de rechtszitting om uitstel van de kap. Dat uitstel wilde de vereniging omdat de provincie volgens hen maar niet inging op bezwaren van VBAH dat leefgebieden van diersoorten in de knel komen. „Maar we schatten in dat aannemer BAM groen licht krijgt om nog deze maand te starten”, aldus Jelle Harder namens de vereniging. Wel is hij blij dat op voorstel van de rechter provincie en vereniging binnenkort rond de tafel gaan om de bezwaren te bespreken die er zijn vanuit de natuurlobby. Harder en de zijnen stellen dat flora en fauna te weinig worden gecompenseerd en dat rapporten daarover tekortschieten. Eerder zijn ze hierover door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in het gelijk in gesteld.

In de knel
Dat de kap toch doorgaat komt volgens Harder omdat de rechter gevoelig is voor het argument dat bij verder uitstel het werk in de knel zou komen. Ook omdat treinvrije dagen al ingepland zijn. Een advocaat van de provincie, met vijftien man bij de rechtszitting aanwezig tegen vier van Anna’s Hoeve, betoogde zelfs dat de schade dan twee miljoen euro zou zijn. Harder noemt het schrijnend dat de vereniging op een eventuele vertraging zou worden aangekeken. „De provincie deed twaalf weken over een verweer van 46 pagina’s op ons bezwaar van 5 juni. Daarom hadden wij zelf maar vijf dagen om een reactie van 31 pagina’s te schrijven.”
Dat overheden alle tijd nemen ergert Harder vaker. „Rond de jaarwisseling wees de Regionale Uitvoeringsdienst bijvoorbeeld pas na negentien weken een bezwaar van ons af.” De VBAH vindt dat de natuur, ondanks de komst van een ecoduct over het spoor, verzwakt. Het gaat bij Anna’s Hoeve en Monnikenberg om een smal, cruciaal gebied, onderdeel van het Nationaal Natuur Netwerk, precies tussen de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi. Ze wil per diersoort een plan van aanpak. „We hebben de indruk dat de rechter dat met ons eens is”, aldus Harder. „Vandaar dat ook hij aandrong op een gesprek tussen de vereniging en de provincie, ook om hobbels weg te strijken.” Hij wijst op onder meer een dassenburcht in het gebied van Monnikenberg waarvoor een oplossing gevonden moet worden. Binnen twee weken wordt een uitspraak van de rechter verwacht.

Geschreven door

Laatste nieuws

Op de schop
4 juli 2023door
Nieuwe weg bij Anna’s Hoeve ‘soort pretpark’
8 juni 2023door
Excursies naar de natuurverbinding bij Anna’s Hoeve!!
27 april 2023door
Kees van Vliet 10 jaar coördinator Bosploeg
26 april 2023door
Bevriezen biedt kansen
27 maart 2023door
Afsluiting fietspad en Weg over Anna’s Hoeve (bericht van de provincie)
27 februari 2023door
Herinrichting Anna’s Hoeve van start (bericht van de provincie)
17 februari 2023door
Teken petitie tegen 40 meter hoge antenne!!!
2 februari 2023door
Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen…
18 januari 2023door
Bosploegjaar 2022
31 december 2022door
Nieuwsbrief 29 oktober 2022
29 oktober 2022door
Rondleiding Bosploeg over Ecoduct Anna’s Hoeve
7 september 2022door
De Geelbuikschildpad ‘Sam’ van Anna’s Hoeve legt weer eieren
20 juli 2022door
Geen brug te ver voor Gooise natuur
4 mei 2022door
Zaterdag 26 maart 2022 | Rondwandeling Voltooiing Groene Schakel
17 maart 2022door
Het schiet aardig op in natuurgebied Anna’s Hoeve: de bomenkap is afgerond
1 februari 2022door
Op jacht naar exoten aan de rand van Hilversum
26 januari 2022door
Nog steeds geen goed nieuws voor de dassen
21 januari 2022door
Broedvogelinventarisatie Anna’s Hoeve & Monnikenberg
27 december 2021door
Explosief Anna’s Hoeve?
23 december 2021door