2008 weer een succesvol jaar voor Bosploeg Anna’s Hoeve

De bosploegvrijwilligers van de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve hebben op 24 december opnieuw een zeer succesvol jaar afgesloten. Doordat er op slechts vier woensdagen niet werkt gewerkt (in 2007: vijf keer) is het totaal aantal gewerkte uren net iets boven dat van 2007 uitgekomen, waardoor 2008 na het recordjaar 2006 op de tweede plaats is gekomen, sinds de bosploeg in december 1994 werd gevormd.

Er is niet gewerkt op Koninginnedag, op oudejaarsdag, op 12 maart wegens zware storm, en op 2 juli wegens de hitte (boven de 30 graden). Op 49 woensdagmiddagen werd er in de natuur van Anna’s Hoeve gewerkt, met gemiddeld bijna 4,5 vrijwilligers gedurende gemiddeld ruim twee uur. Niet één maal was de regen spelbreker.

In totaal werden er 446 werkuren genoteerd (in 2007: 441). Dat is inclusief de gebruikelijke theepauze, maar exclusief de reistijd (fietsen van huis naar Anna’s Hoeve en terug).

De groep bestaat momenteel uit vijf personen die echter niet allen iedere week kunnen komen helpen, plus één die slechts af en toe beschikbaar is. De meeste energie wordt gestoken in het bestrijden van de woekerende Amerikaanse vogelkers. Ook worden heideveldjes opengehouden door alle opslag (boompjes en struiken) weg te halen, worden grote takken en omgewaaide bomen verwijderd van wandelpaden, en worden de plekken waar de groep aan het werk is ontdaan van zwerfvuil. Ongeveer 15% van de gewerkte uren werd (op verzoek van GNR) gestoken in het verwijderen van hoog opschietend onkruid (vooral distels en brandnetels) uit de jonge aanplant rondom de (na sanering) in 2006 heringerichte Speelweide.

Op zaterdag 1 november assisteerden bosploegleden bij de door de Vereniging georganiseerde schoonmaak van het vijvergebied van Anna’s Hoeve, in het kader van de landelijke actie “Make A Difference Day”.

Geschreven door