40 jaar knokken voor natuurgebied Anna’s Hoeve

Hilversum, 19 april 2024

uit: Gooi & Eemlander – door Tijmen Hoes

De Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve bestaat veertig jaar. In 1984 werd de club in het leven geroepen om op te komen voor de belangen van het natuur- en recreatiegebied in Hilversum. Anno 2024 is de vereniging volgens lid van het eerste uur Jelle Harder en voorzitter Danny van Kooi nog net zo relevant als toen, daarom wordt het jubileum zondag enthousiast gevierd.

Jelle Harder loopt over het pad waar de voormalige weg door het gebied liep, richting de Bergvijver.

„Het begon in 1983, toen een aantal vissers constateerde dat de waterstand erg laag stond”, vertelt hij over de historie van de vereniging. „Toen kwam er allerlei troep naar boven, bromfietsen en supermarktkarretjes, alles wat mensen in het water hadden gegooid. Dat zorgde voor een hoop dode vissen, dus er moest iets gebeuren. De gemeente werd gealarmeerd en de groep werd ondersteund, zo zijn de eerste duizend manifesten bij buurtbewoners in de bus beland.”

Jelle Harder (links) en Danny van Kooi (rechts) zetten zich in voor het behoud van Anna’s Hoeve.© foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Voor 1 cent per dag konden mensen lid worden. „Een bedrag dat eigenlijk iedereen wel kan missen”, blikt Harder terug. „Al heel snel hadden we driehonderd leden. Op 17 april van 1984 was de officiële oprichtingsvergadering, tegen die tijd was het aantal leden al gestegen naar zevenhonderd. Zo is de vereniging begonnen.”

Kattenkwaad

Het initiatief sloeg aan in de buurt, en al snel kwam er ook een nieuwsbrief. „Veel Hilversummers zijn hier groot geworden, hebben hier geschaatst en kattenkwaad uitgehaald. Dat sprak mensen dus enorm aan”, vertelt Harder. „We begonnen met het schoonmaken van de vijver, alle troep moest eruit worden gevist. Daarna kwamen er zwerfvuilacties, om zo het hele gebied schoon te krijgen. De betrokkenheid was toen bijzonder groot, maar naarmate er meer problemen werden opgelost zakte dat iets weg.”

Relevant

Toch is de vereniging de laatste jaren relevanter dan ooit, stelt voorzitter Danny van Kooi. „Momenteel is ons grootste belang dat, na alle werkzaamheden die er rond Anna’s Hoeve hebben plaatsgevonden, we proberen te redden wat we kunnen. Voor het omleggen van de weg en de aanleg van een groot ecoduct zijn veel bomen gekapt. We zijn verschillende rechtszaken aangegaan, maar als vereniging tegenover de grote provincie heb je het niet makkelijk.”

Lees ook: Project de Groene Schakel bij Anna’s Hoeve is klaar. ’De natuur moet het nu zelf doen’

Geschreven door