Bosploeg 2017

In 2016 brak de Bosploeg van Anna’s Hoeve al een record: toen werd er 549 uur gewerkt. In 2017 werd een nieuw record gehaald: de teller kwam nu op 599 uur.

Van de 52 woensdagen in het jaar ging slechts vier keer het boswerk niet door: twee keer wegens overvloedige regenval, een keer wegens storm, en een keer wegens winternarigheid (sneeuw en blubber). Op de 48 werkmiddagen werd gemiddeld 2 uur lang gewerkt door 6 mensen – dat brengt de teller op 572 werk-uren. De overige 27 uren besteedden één of twee vrijwilligers aan speciale klusjes (“kabouterwerk”) op andere tijdstippen in de week. Samenstelling en werkzaamheden De Bosploeg bestaat nu uit 8 personen. In februari kwam Aartje Hup de groep versterken. Eind april moesten we afscheid nemen van Marjan Nijhoff die een vaste baan had gekregen. In augustus kwam Danny van Kooi erbij. Herman Bakker werkte in 2017 ook 17 keer mee. Traditioneel werkt de bosploeg op woensdag aan het verwijderen van de Amerikaanse Vogelkers en andere opslag uit bos en heide, en aan het wegzagen en afvoeren van omgewaaide bomen die wandelpaden versperren. En passant halen ze ook meteen veel zwerfvuil weg. Omdat grote delen van Anna’s Hoeve al vrijwel vogelkersvrij zijn, waren er in 2017 relatief weinig meer over. Langs de Speelweidevijver is oeverbegroeiing gekortwiekt en verwijderd, en de oosthelling van het nieuwe fietspad werd vrijgezet voor vrij uitzicht over het Laarder Wasmeer. Op de grashelling van de Oude Berg zijn veel robinia’s (pseudo-acacia’s) uitgegraven – een zware klus, want dat zijn taaie jongens! Voorts werden er bruggen vrijgezet en stukken drijfhout uit de vijvers gehaald. Op één woensdagmiddag volgde de bosploeg een reanimatiecursus. Kabouterwerk Het ‘kabouterwerk’ besloeg o.m. het onderhoud van de wandelroute, het uitgraven van de Slenk onder de vlonder op de Speelweide, het verwijderen van overhangend groen langs het fietspad en het uitgraven van Japanse Duizendknoop uit de groenstrook van het parkeerterrein. Aan die laatste klus werd in totaal krap 4 uur besteed: het aantal uitgegraven duizendknoopjes is ineens drastisch gedaald, tot 550 stuks (in 2016 nog 2000). Het lijkt er dus op dat we de strijd tegen de duizendknoop gaan winnen. De duizendknoop werd ontdekt in augustus 2012, we zijn er dus al ruim vijf jaar druk mee. Onze bosploeg draait intussen helemaal mee met de andere vrijwilligersploegen van GNR. Kees van Vliet, sinds twee jaar coördinator, neemt deel aan het coördinatorenoverleg. En we hebben in het veld ook regelmatig contact boswachters van GNR.

Ook meedoen? Zin om eens vrijblijvend te komen meehelpen? Bel Kees van Vliet: 035 683 3007, of kom eens kijken. We werken iedere woensdagmiddag vanaf half twee tot een uur of vier. De leden van de bosploeg krijgen een kledingpakket en schoenen van GNR.

Geschreven door