Bosploeg

De Bosploeg is een bijzonder actief en belangrijk deel van de vereniging en zonder de Bosploeg zou de natuur van Anna’s Hoeve er totaal anders uitzien.

De bosploeg houdt zich onder andere bezig met het verwijderen van zogenaamde “invasieve exoten“. Dit zijn planten, bomen (en dieren) die niet oorspronkelijk in de Nederlandse natuur thuishoren en inheemse flora en fauna verdringen. Doordat deze exoten in Nederland geen natuurlijke vijanden hebben, kan alleen de mens (in ons geval de bosploeg) voorkomen dat heel Nederland (in ons geval Anna’s Hoeve) volgroeit met onder andere Japanse Duizendknoop, Amerikaanse Vogelkers, Noord-Amerikaans Robinia’s en Japanse bamboe.

We kunnen daarom altijd nieuwe mensen gebruiken voor de bosploeg. Zin om eens vrijblijvend de handen uit de mouwen te steken? Kom eens kijken!

Bel coördinator Rob Pluntke: 06 2290 6666, of stuur een mailtje: bosploeg@annashoeve.nl.

We werken iedere woensdagmiddag vanaf half twee tot een uur of vier.

0
gewerkte uren in 2024

Scroll naar beneden voor de uren en verslagen van de voorgaande jaren.

Rob Pluntke & Joost Huijsing

Bosfotografen

0
Collages

Bosploegjaar 2023 - eindstand

Joost Huijsing

In 2023 hebben we met z’n vijftienen 833 uren gewerkt. Geen record, maar wel het op twee na hoogste urenaantal sinds het begin van onze jaartelling!

In 2023 hebben de mannen en vrouwen van de Bosploeg boompjes gerooid, doorkijkjes gemaakt bij de Speelvijver, afval opgeruimd, Japanse Duizendknoop vernietigd, Reuzen Bereklauw aangepakt, wilgjes weggehaald bij Monnikenwater, nieuw paadje gemaakt naar de ‘bootjesbaan’, ATB-fietspaden versperren, boompjes planten op Monnikenberg….Een mooie variatie in werkzaamheden. En dan heb ik nog allerlei kleinere klusjes onvermeld gelaten….

Ik heb ook gekeken naar de toppers van ’23. Rob Pluntke is dit jaar coördinator van de Bosploeg geworden en heeft meteen maar het hoogste aantal uren gewerkt: 95,5. Petje af!

De runners-up:

2. Machteld Eilander 91,5 uur

3. Kees van Vliet 90,0

4. Joke Verrij 77,0

5. Erna Meindersma 76,0

6. Wim van Paridon 71,5

Joost Huijsing 71,5

8. Inge Schröder 69,6

9. Rita Witte 60,0

10. Danny van Kooi 45,0

11. AnneMieke Peet 44,5

12. Jos Meijer 19,5

13. Ewan Rule 12,0

14. Aartje Hup 7,0

15. Syanne Hageman 2,5

 

Waarom maak ik eigenlijk dit soort lijstjes? Er is een lid van de Bosploeg die er elke keer tegen ageert, maar ik ga ijzerenheinig door. Natuurlijk in de eerste plaats om de meest noeste (noestste?) werkers een stevige schouderklop te geven. En misschien ook wel om de mensen onderop te stimuleren een extra uurtje te werken.

Sinds 2016 wordt het aantal werkuren structureel bijgehouden. De eerste jaren door Gerard Peet, daarna door mij. Dat betekent dat we nu ook kunnen publiceren wie de afgelopen acht jaar de meeste uren heeft gewerkt.

Kees van Vliet heeft in totaal 649,25 uren de Gooise natuur geklust! Uitgaand van een 40-urige werkweek betekent het dat Kees meer dan zestien werkweken heeft gewerkt voor de Bosploeg.

In totaal hebben we 5966,5 uren het bos onveilig gemaakt in die acht jaren. Weet je dat dat meer dan 149 werkweken zijn? Dat zijn meer dan 3 werkjaren….

Ik ben nu al benieuwd naar de cijfers van 2024!

Werkze, mannen en vrouwen!

Bosploegjaar 2023 - de eerste helft

Joost Huijsing

De eerste helft van 2023 zit er al op.

In zes maanden hebben we dit jaar 454 werkuren in de terreinen van het Goois Natuur Reservaat doorgebracht. Met een veelheid aan klussen: veel boompjes rooien bij de ‘oude kwekerij’, doorkijkjes zagen bij de Speelvijver, vaak Japanse Duizendknoop pesten langs de Goyergracht, wilgjes trekken in het Monnikenwater, Reuzeberenklauwen vernietigd….

Opvallend vaak zijn we buiten de grens aan het werk geweest: op Monnikenberg en langs de A27. Dat zijn gebieden die eigenlijk niet tot ons werkterrein behoren. Of ik moet eigenlijk schrijven ‘behoorden’, want in overleg met GNR-ers Daan, Anoeska en Lonneke hebben we besloten om Monnikenberg te ‘annexeren’. Misschien moet onze naam dan maar ‘Bosploeg Anna’s Hoeve & Monnikenberg’ worden.

Voor mij persoonlijk is er vrijwel elke zondag en maandag in deze zomer een ‘kabouterklusje’ bijgekomen. Als het mooi weer is dan wordt de Speelweide ’s avonds steeds vaker gebruikt als BBQ-locatie. Dan wordt er veel materiaal naar toe gesjouwd en wat overblijft zetten de dinergasten dan neer bij het ‘Bierbankje’. Soms in plastic zakken (maar die worden door meeuwen, eksters en kauwtjes aan flarden gescheurd om bij de etensresten ter komen), vaker gewoon los. Meestal kost het opruimen een half uurtje, soms een uur. Aangezien ik binnenkort weer voor een tijdje naar Frankrijk ga hoop ik dat iemand mij dan kan vervangen. Ik vind het namelijk zonde als een boswachter (die er speciaal voor langs moet komen) een uur van zijn schaarse tijd aan moet besteden….

Zoals al geschreven: 454 werkuren. Als we dat voor het gemak met 2 vermenigvuldigen dan zou het jaar 2023 uit kunnen komen op 908 uren. Dat is toch nog minder dan ons topjaar 2019 toen we de teller tot 955,5 uren zagen doorlopen. Kom aan vrouwen & mannen, even een schepje erbovenop! 1000 uur lijkt me een mooi streefgetal.

De topscorerslijst ziet er als volgt uit:

5. Erna / Joost          44,0

4. Inge                         45,0

3. Kees                        46,5

2. Machteld                52,0

1. Rob                          53,5

Bosploegjaar 2022

Joost Huijsing

Het was een bijzonder derde Coronajaar. In het begin vielen er wat woensdagen uit i.v.m. de lockdown, daarna hadden we te maken met broedseizoen-hindernissen en dan waren er ook nog twee werkmiddagen die gevuld werden met een excursie en een GNR-Vrijwilligersbijeenkomst. Dat hakte wel in voor ons totaal aantal werkuren. Maar toch….!

Toch hebben we het bijzonder goed gedaan in 2022! Geef jezelf gerust maar een schouderklopje, of doe dat op de eerste werkmiddag woensdag a.s. bij elkaar!

Mag ik even wat tromgeroffel? 

Het totaal aantal gewerkte uren door Bosploeg Anna’s Hoeve in 2022 bedraagt 856.5

Alleen in ons recordjaar 2019 hebben we een hogere score behaald – toen stopte de teller op 956.

Wat zeker ook tot vreugde stemt is dat er weer een stijgende lijn zichtbaar is. Zie de grafiek.

Jullie weten inmiddels dat ik van cijfertjes houd, dus er komt nog veel meer.

Eerst maar even de persoonlijke scores. Omdat ik bang ben dat Annemieke me op de nek springt als ik alleen de top drie vermeld, komt hier het hele klassement. 

Zoals het hoort bij een hitparade beginnen we onderaan, maar niet zonder te zeggen dat de twee namen die daar staan juist een extra vermelding verdienen! Aan het eind van het jaar kwamen er plots twee superkrachten ons team versterken: Inge en Jos. Jullie zijn meer dan welkom. Ik verheug me nu al op jullie positie in het klassement van 2023. Gestegen met stip!

Ook een eervolle vermelding verdient Co-Kee: Coördinator Kees die een rotjaar toch goed afsluit. Hij is er weer op de woensdag en trakteerde ook nog op een etentje wat bijzonder op prijs gesteld is. Dankdankdank.

Rita 94,5
Joke 94,5
Erna 92
Machteld 92
Wim 85
Danny 82
Rob 77
Annemieke 62
Joost 54,5
Syanne 52
Aartje 39
Kees 17
Jos 10
Inge 5

Bosploeguren

1995 - 2022

Succesvol Bosploegjaar 2021

Joost Huijsing

Wat een jaar! We begonnen met drie maanden lockdown en we eindigden in december ook weer op slot. Meer dan een kwartaal (16 weken!) lag al ons werk stil. En toch….

Toch werd 2021 een jaar met een zilveren randje. In zevenentwintig jaar Bosploeg hebben we alleen in 2019 meer uren gewerkt in Anna’s Hoeve en de omliggende natuur. Hou je vast voor deze superscore: 781,5 uren! Precies 25 werkuren meer dan vorig jaar.

We hebben bomen omgezaagd, Japanse duizendknopen gerooid, zwerfvuil opgeruimd, drijfhout uit vijvers gevist, vogelkersen aangepakt, berkjes en dennetjes uitgetrokken. Niet alleen in ‘ons eigen’ Anna’s Hoeve, maar ook in Monnikenberg en rond het Laarder Wasmeer.

De huidige Bosploeg telt twaalf actieve vrijwilligers. Het verloop was niet groot dit jaar: we konden geen nieuwe leden verwelkomen en Rens van der Knoop heeft het team verlaten. Dank voor je inzet Rens, we hopen je ooit weer terug te zien!

Traditiegetrouw is er in het jaaroverzicht aandacht voor ‘het schavotje’, de drie supervrijwilligers van 2021.

  • Op de derde plaats zien we Rita Witte met 73,0 werkuren.
  • Plaats twee is voor coördinator Kees van Vliet met 80,5 uren.
  • De eerste plaats wordt, net als in 2020, voor Joke Verrij met 84,0 uren.

Bosploeguren

1995 - 2021

2020 een opmerkelijk jaar

Joost Huijsing

Het was in alle opzichten een opmerkelijk jaar, dat 2020.

Wekenlang waren we ook als bosvrijwilligers in lockdown en in veel andere periodes van het jaar konden we alleen maar in duo’s of kwartetten werken. En dan toch een fantastisch aantal uren! Het waren er 756,5

Alleen in 2019 hebben we meer uren in bos en hei gewerkt. 

Allemaal schouderklopjes en veren in de dinges voor onszelf. Kijk maar op de grafiek van de afgelopen 25 jaar.

Nog een paar extra complimenten voor:

  • Aartje, zij is na een periode van ziekte weer sterk terug gekomen
  • Syanne is vanaf oktober (na een succesvolle proefperiode van vier weken) officieel ingetreden
  • AnneMieke is er een jaar tussenuit geweest en doet nu weer actief mee
  • Rens is op onze allerlaatste decemberwoensdag het team komen versterken

En dan de supervrijwilligers van het jaar 2020:

  • Rita werkte dit jaar 82 uur en dat levert een mooie derde plaats op
  • Kees staat al vele jaren op het podium, dit keer met 87 uur
  • De gouden plak is voor Joke die nooit eerder zoveel werkuren volmaakte: 93,5

Tussen al het gejuich ook een paar minder mooie ontwikkelingen, want van sommige vaste krachten hebben we (tijdelijk) afscheid genomen:

  • Herman is na vele jaren gestopt
  • Cees, ook hij heeft ook na jaren trouwe dienst zijn werkkleding ingeleverd
  • John kon het natuurwerk niet langer combineren met andere zaken
  • Carla was een jaar afwezig maar hoopt op een terugkeer

Uiteraard een aparte en zeer eervolle vermelding voor Gerard Peet. Oprichter van de Bosploeg, drijvende kracht, kabouterklusser en een kwart eeuw lang administrateur van de vrijwilligers. Nog even afgezien van al zijn andere werkzaamheden voor de vereniging. We moeten maar eens op zoek gaan naar een mooie vetlederen medaille die we als Bosploeg eens in de 25 jaar gaan uitreiken… met de eerste voor Gerard!

Hopelijk gaat het vaccineren de komende weken/maanden zo snel en zo goed dat we in de loop van dit jaar weer gewoon lekker actief in de natuur kunnen werken. Met net zoveel plezier en succes als de afgelopen jaren. Dat wens ik jullie en mezelf.

Tot in het bos en tot gauw.

25 jaar Bosploeg in mensuren

bijgehouden door Gerard Peet

Toelichting

De cijfers, die op zich vanzelf spreken, verdienen toch een korte toelichting.

  • In 1994 is alleen maar in december gewerkt;
  • De uren van 1995, 1996 en 1997 zijn niet exáct, omdat in die jaren ook de acties met anderen werden meegenomen in de cijfers.

Tekst uit : Bosploegmail

Door : Rob Pluntke

Datum : 7 september 2022

Foto’s : Rob Pluntke

 

Beste lezers,

Vandaag was het eindelijk zover: “De rondleiding rond het ecoduct”

Om 13.30 uur hadden we ons verzameld op de parkeerplaats bij de visvijver tegenover de bekende berg en kon de wandeling beginnen onder leiding van Derk van de Velden (landschapsarchitect) en Daan Eijben (boswachter) van GNR.

De rondwandeling begon meteen heftig want we gingen als eerste de berg op (nadat we veilig de weg overgestoken waren), om van bovenaf een indruk te krijgen van het “doorkijkje” etc.

Daarna weer even de drukke weg overgestoken en toen ging het richting natuurbrug en via monnikenberg waar we weer een interessante uitleg van Derk kregen over het herstel van het monnikenwater.

Het was ooit hoogveen dat door turfsteken veranderd is in een ven. Tijdens uitvoerig bodemonderzoek bleek dat in de ondergrond van het weiland een eeuwenoude ondoorlatende podzolbodem zit; een soort van schotel die aan de randen hoger ligt dan in het midden.

Dit is slechts één van de boeiende verhalen die we te horen kregen, buiten het complete plaatje over de groene schakel. Vervolgens hebben we de ronde compleet gemaakt zodat we na +-6,2 km weer bij de parkeerplaats waren.

Het is nu ook duidelijk voor ons, dat de natuurinrichting zo wordt ingericht dat zo veel mogelijk soorten dieren zich er thuis zullen voelen en dat dus alles wat gedaan wordt een reden heeft.

Een zeer geslaagde rondleiding met toch nog mooi weer en goed gezelschap.

Derk en Daan, reuze bedankt

 

Natuurlijke groeten,

Rob Pluntke

 

Artikel uit : De Gooi- en Eemlander

Door : Hans van Keken

Datum : 26 januari 2022

Foto : Alexander Marks (Studio Kastermans)

 

Nu de geest van corona eindelijk weer terug in de fles lijkt, kunnen vrijwilligers weer in grote groepen op jacht naar exoten in de bossen. Zo had de natuurwerkgroep van Anna’s Hoeve woensdag de handen vol aan de sneeuwbes.
Amerikaanse vogelkers of bospest die kennen veel mensen wel, net als die volgens velen irritante Japanse duizendknoop, maar de sneeuwbes mag er ook zijn. In de winter herkenbaar aan de witte klapbessen die aan de soms manshoge struiken hangen. ,,Een plaag hier en daar, zeker op Anna’s Hoeve”, weet Danny van Kooi, lid van wat vroeger daar de bosploeg heette. ,,Er zitten er hier ongelooflijk veel soms. Ze vermenigvuldigen zich ook zo enorm snel. Een takje ergens op de grond en het wordt een struik.”

Vandaar dat al langer de wens bestaat om die irritante bes te vuur en te zwaard te bes te bestrijden. Voorheen gingen vrijwilligers en groepjes van maximaal vier in overleg met de boswachter van het GNR op pad, maar deze dag weer voor het eerst met maar liefst twaalf man. Konden meteen grote slagen gemaakt worden. ,,Wel afstand houden, maar zo kunnen we nu op een dag heel veel doen”, aldus Kooi. ,,Ook langs het fietspad stikt het van de sneeuwbes, maar het meeste daarvan komen we nu niet aan toe. geeft ook niet, omdat dat pad en de weg over Anna’s Hoeve toch op termijn weggehaald wordt. Al zal dat wel ergens over ruim twee jaar zijn.”

Door onze Japanse Duizendknoop specialist Gerard Peet werd de redactie attent gemaakt op een artikel in de Gooi- en Eemlander van maandag 27 maart. De Bosploeg van Anna’s Hoeve bestrijdt nog bijna wekelijks met secuur handwerk deze ‘invasieve exoot’. Helaas is deze nieuwe ontdekking niet iets waar zij iets aan gaan hebben. Lees en oordeel...
Lees verder
Uit het verslag van de Bosploeg (18 janauri 2023) Rob Pluntke   Bij aankomst viel mij op dat er diverse bananenschillen op het terrein lagen, zo vlak bij het hek; zeer waarschijnlijk afkomstig van voorbij fietsende MTB-ers, wielrenners of andere recreanten die deze schillen argeloos over het hek keilen zonder er teveel over na te...
Lees verder
1 2 3 22
Bosploeg maakt het verschil

Vóór en ná

VOOR

NA

0
gewerkte uren in 2023
0
gewerkte uren in 2022
0
gewerkte uren in 2021
0
gewerkte uren in 2020
0
gewerkte uren in 2019
0
gewerkte uren in 2018
Bosploeg "daar bij de waterkant" op 28 augustus en 4 september - foto's Joost Huijsing

Schoonmaken waterpartijen