Bosploeg

De Bosploeg is een bijzonder actief en belangrijk deel van de vereniging en zonder de Bosploeg zou de natuur van Anna’s Hoeve er totaal anders uitzien.

De bosploeg houdt zich onder andere bezig met het verwijderen van zogenaamde “invasieve exoten“. Dit zijn planten, bomen (en dieren) die niet oorspronkelijk in de Nederlandse natuur thuishoren en inheemse flora en fauna verdringen. Doordat deze exoten in Nederland geen natuurlijke vijanden hebben, kan alleen de mens (in ons geval de bosploeg) voorkomen dat heel Nederland (in ons geval Anna’s Hoeve) volgroeit met onder andere Japanse Duizendknoop, Amerikaanse Vogelkers, Noord-Amerikaans Robinia’s en Japanse bamboe.

We kunnen daarom altijd nieuwe mensen gebruiken voor de bosploeg. Zin om eens vrijblijvend de handen uit de mouwen te steken? Kom eens kijken!

Bel coördinator Kees van Vliet: 035 683 3007, of stuur een mailtje: bosploeg@annashoeve.nl.

We werken iedere woensdagmiddag vanaf half twee tot een uur of vier.

0
gewerkte uren in 2022

Scroll naar beneden voor de uren en verslagen van de voorgaande jaren.

Artikel uit : De Gooi- en Eemlander

Door : Hans van Keken

Datum : 26 januari 2022

Foto : Alexander Marks (Studio Kastermans)

 

Nu de geest van corona eindelijk weer terug in de fles lijkt, kunnen vrijwilligers weer in grote groepen op jacht naar exoten in de bossen. Zo had de natuurwerkgroep van Anna’s Hoeve woensdag de handen vol aan de sneeuwbes.
Amerikaanse vogelkers of bospest die kennen veel mensen wel, net als die volgens velen irritante Japanse duizendknoop, maar de sneeuwbes mag er ook zijn. In de winter herkenbaar aan de witte klapbessen die aan de soms manshoge struiken hangen. ,,Een plaag hier en daar, zeker op Anna’s Hoeve”, weet Danny van Kooi, lid van wat vroeger daar de bosploeg heette. ,,Er zitten er hier ongelooflijk veel soms. Ze vermenigvuldigen zich ook zo enorm snel. Een takje ergens op de grond en het wordt een struik.”

Vandaar dat al langer de wens bestaat om die irritante bes te vuur en te zwaard te bes te bestrijden. Voorheen gingen vrijwilligers en groepjes van maximaal vier in overleg met de boswachter van het GNR op pad, maar deze dag weer voor het eerst met maar liefst twaalf man. Konden meteen grote slagen gemaakt worden. ,,Wel afstand houden, maar zo kunnen we nu op een dag heel veel doen”, aldus Kooi. ,,Ook langs het fietspad stikt het van de sneeuwbes, maar het meeste daarvan komen we nu niet aan toe. geeft ook niet, omdat dat pad en de weg over Anna’s Hoeve toch op termijn weggehaald wordt. Al zal dat wel ergens over ruim twee jaar zijn.”

 

Vrijwilligers voor het GNR (beter bekend als Bosploegleden) aan de slag bij Anna’s Hoeve (foto: Alexander Marks – Studio Kastermans)
Rob Pluntke & Joost Huijsing

Bosfotografen

0
Collages

Succesvol Bosploegjaar 2021

Joost Huijsing

Wat een jaar! We begonnen met drie maanden lockdown en we eindigden in december ook weer op slot. Meer dan een kwartaal (16 weken!) lag al ons werk stil. En toch….

Toch werd 2021 een jaar met een zilveren randje. In zevenentwintig jaar Bosploeg hebben we alleen in 2019 meer uren gewerkt in Anna’s Hoeve en de omliggende natuur. Hou je vast voor deze superscore: 781,5 uren! Precies 25 werkuren meer dan vorig jaar.

We hebben bomen omgezaagd, Japanse duizendknopen gerooid, zwerfvuil opgeruimd, drijfhout uit vijvers gevist, vogelkersen aangepakt, berkjes en dennetjes uitgetrokken. Niet alleen in ‘ons eigen’ Anna’s Hoeve, maar ook in Monnikenberg en rond het Laarder Wasmeer.

De huidige Bosploeg telt twaalf actieve vrijwilligers. Het verloop was niet groot dit jaar: we konden geen nieuwe leden verwelkomen en Rens van der Knoop heeft het team verlaten. Dank voor je inzet Rens, we hopen je ooit weer terug te zien!

Traditiegetrouw is er in het jaaroverzicht aandacht voor ‘het schavotje’, de drie supervrijwilligers van 2021.

 • Op de derde plaats zien we Rita Witte met 73,0 werkuren.
 • Plaats twee is voor coördinator Kees van Vliet met 80,5 uren.
 • De eerste plaats wordt, net als in 2020, voor Joke Verrij met 84,0 uren.

Bosploeguren

1995 - 2021

2020 een opmerkelijk jaar

Joost Huijsing

Het was in alle opzichten een opmerkelijk jaar, dat 2020.

Wekenlang waren we ook als bosvrijwilligers in lockdown en in veel andere periodes van het jaar konden we alleen maar in duo’s of kwartetten werken. En dan toch een fantastisch aantal uren! Het waren er 756,5

Alleen in 2019 hebben we meer uren in bos en hei gewerkt. 

Allemaal schouderklopjes en veren in de dinges voor onszelf. Kijk maar op de grafiek van de afgelopen 25 jaar.

Nog een paar extra complimenten voor:

 • Aartje, zij is na een periode van ziekte weer sterk terug gekomen
 • Syanne is vanaf oktober (na een succesvolle proefperiode van vier weken) officieel ingetreden
 • AnneMieke is er een jaar tussenuit geweest en doet nu weer actief mee
 • Rens is op onze allerlaatste decemberwoensdag het team komen versterken

En dan de supervrijwilligers van het jaar 2020:

 • Rita werkte dit jaar 82 uur en dat levert een mooie derde plaats op
 • Kees staat al vele jaren op het podium, dit keer met 87 uur
 • De gouden plak is voor Joke die nooit eerder zoveel werkuren volmaakte: 93,5

Tussen al het gejuich ook een paar minder mooie ontwikkelingen, want van sommige vaste krachten hebben we (tijdelijk) afscheid genomen:

 • Herman is na vele jaren gestopt
 • Cees, ook hij heeft ook na jaren trouwe dienst zijn werkkleding ingeleverd
 • John kon het natuurwerk niet langer combineren met andere zaken
 • Carla was een jaar afwezig maar hoopt op een terugkeer

Uiteraard een aparte en zeer eervolle vermelding voor Gerard Peet. Oprichter van de Bosploeg, drijvende kracht, kabouterklusser en een kwart eeuw lang administrateur van de vrijwilligers. Nog even afgezien van al zijn andere werkzaamheden voor de vereniging. We moeten maar eens op zoek gaan naar een mooie vetlederen medaille die we als Bosploeg eens in de 25 jaar gaan uitreiken… met de eerste voor Gerard!

Hopelijk gaat het vaccineren de komende weken/maanden zo snel en zo goed dat we in de loop van dit jaar weer gewoon lekker actief in de natuur kunnen werken. Met net zoveel plezier en succes als de afgelopen jaren. Dat wens ik jullie en mezelf.

Tot in het bos en tot gauw.

25 jaar Bosploeg in mensuren

bijgehouden door Gerard Peet

Toelichting

De cijfers, die op zich vanzelf spreken, verdienen toch een korte toelichting.

 • In 1994 is alleen maar in december gewerkt;
 • De uren van 1995, 1996 en 1997 zijn niet exáct, omdat in die jaren ook de acties met anderen werden meegenomen in de cijfers.
Artikel uit : De Gooi- en Eemlander Door : Hans van Keken Datum : 26 januari 2022 Foto : Alexander Marks (Studio Kastermans) Nu de geest van corona eindelijk weer terug in de fles lijkt, kunnen vrijwilligers weer in grote groepen op jacht naar exoten in de bossen. Zo had de natuurwerkgroep van Anna’s Hoeve woensdag...
Lees verder
Uitputtingsslag tussen mens en woekerplanten – Tamar de Vries Woensdag 9 juni 201 – Gooi & Eemlander In de Gooi & Eemlander van vandaag schrijft Tamar de Vries een mooie reportage over het werk van dé vrijwilliger(s) van onze Bosploeg om de Japanse Duizendknoop (JDK) te bestrijden. Klik hier voor het gehele artikel. Mooi om...
Lees verder
1 2 3 20
Bosploeg maakt het verschil

Vóór en ná

VOOR

NA

0
gewerkte uren in 2021
0
gewerkte uren in 2020
0
gewerkte uren in 2019
0
gewerkte uren in 2018
Bosploeg "daar bij de waterkant" op 28 augustus en 4 september - foto's Joost Huijsing

Schoonmaken waterpartijen