Jonge bomen op de Speelweide beschermd tegen vandalisme

In het voorjaar van 2006 werden er op de gesaneerde Speelweide ongeveer 24 nieuwe jonge boompjes aangeplant.  Daarvan zijn er nog 15 over. Als gevolg van hete droge zomers, maar helaas vooral door vandalisme, is een aantal bomen doodgegaan. Sommige zijn in de jaren daarna herplant, sommige zelfs meer dan 1 x, maar het Goois Natuurreservaat is op zeker moment gestopt met nogmaals herplanten.

 De nieuwe GNR-boswachter Lex Knoops heeft uit zijn vorige werkkring (in het Haagse Bos en andere drukbezochte bossen rondom Den Haag) een methode meegenomen om jonge bomen te beschermen tegen diverse vormen van vandalisme. Zoals het vastbinden van pitbulls aan bomen. Zo’n hond kan dan als een dolle stroken boombast van de boom gaan trekken.  Als dat “rondom”gebeurt, overleeft de boom dat niet. Zo is de Speelweide al diverse bomen kwijtgeraakt, en andere zijn er (soms zwaar) door beschadigd.

Op woensdagmiddag 5 februari heeft onze Bosploeg onder leiding van boswachter Lex 11 loofbomen (waaronder lindes en eiken) voorzien van een open korf aan een stevige paal. Zie actiefoto. Na afloop heeft de  bijna complete bosploeg samen met de boswachter geposeerd voor een statiefoto in werktenue. Van links naar rechts Tukkie, Kees, Rita, Anne-Mieke, Lex, Gerard en nog een Kees. Eén bosploeglid, Hans, was deze week helaas verhinderd wegens ander vrijwilligerswerk.

Geschreven door