Jubileumactiviteiten

Vroege Vogelexcursie in Anna’s Hoeve

Zondag 13 april, 6.00 uur, einde 8.00 uur

Verzamelen: hoek Liebergerweg/Anthony Fokkerweg

Excursieleider: Jelle Harder

Tip: trek warme kleding aan; neem als het kan een verrekijker mee

Bent u een vroege vogel of slaapt u liever wat langer uit? In beide gevallen heeft u iets gemeen met de vogels in Anna’s Hoeve.

Het voorjaar is alweer begonnen en dat is te merken aan de vogels. Sommige vogels beginnen al vroeg in het jaar luidkeels te zingen. Dat zijn de mannetjes, die zo een vrouwtje in hun broedgebied proberen te lokken, maar ook rivalen op een afstand te houden. Zo van: “Pas op, dit is mijn territorium, wegwezen jij”. Er zijn ook vogels die pas later in het voorjaar hun gezang laten te horen. Dat zijn de vogels die doorgaans ver naar het zuiden zijn gevlogen om de winter in ons land te ontvluchten.

Bij het licht worden ’s morgens vroeg valt er nóg een verschil op bij de vogelzang. Sommige vogels beginnen hun lied al ruim voordat het licht wordt, andere pas daarna, soms zelfs wel een uur na zonsopgang.

Het is altijd spannend wat er zo’n ochtend waar te nemen is. Welke vogels horen of zien we het eerst, welke vogels zijn al terug uit het zuiden? Naar verwachting zullen we genieten van spechten en boomklevers, misschien weer van de boomleeuwerik, verschillende mezensoorten, vinken, de eerste tjiftjaffen, grote lijster en een enkele roofvogel.


Jubileumexcursie Anna’s Hoeve

Zondag 4 mei, 14.00-15.30 uur

Verzamelen: hoek Liebergerweg/Anthony Fokkerweg

Excursieleider: Sander Koopman, Meindert Ruitenberg, e.a.

Gaat u mee op stap in Anna’s Hoeve? Al 30 jaar lang zet de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve zich in voor het behoud en herstel van ons mooie natuur- en recreatiegebied. Het resultaat van alle inspanningen is goed te zien in het terrein. Tijdens de jubileumwandeling maken we een ronde langs alle karakteristieke plekken in Anna’s Hoeve: de Speelweide, de vijvers, het Heitje, en als letterlijk hoogtepunt de Berg.

Tijdens de wandeling kijken we naar het landschap en de voorjaarsflora. Ook de rijke historie van het gebied komt aan bod, en vanzelfsprekend de actuele ontwikkelingen op het gebied van wonen, verkeer en natuur. Graag tot ziens bij de jubileumexcursie!


Expositie over Anna’s Hoeve in Museum Hilversum

In Museum Hilversum aan de Kerkbrink vindt op donderdagavond 15 mei om half acht de opening van een bijzondere expositie plaats. De Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve grijpt haar Jubileumjaar aan om in samenwerking met het museum een expositie samen te stellen over het gebied Anna’s Hoeve.

Deze opening zal creatief worden begeleid door Maitta Tegenbosch van Jeugdtheaterschool Maitta. Zij geeft een kijkje in het leven van Anna, de boerendochter uit de legende rondom  Anna’s Hoeve.

De expositie bestaat uit fotomateriaal, aangevuld met uitleg. Het beeldmateriaal neemt de bezoeker mee naar zes tijdsbeelden, in een historische wandeling door de tijd in Anna’s Hoeve.

Gedurende vijf weken (tot zondag 15 juni) kunt u in het Museum de expositie bekijken. De entree is gratis voor houders van de Museumkaart, op woensdagen heeft iedereen gratis toegang. Kijk op www.museumhilversum.nl voor de openingstijden en meer informatie.


Kids survival!

Zaterdag 17 mei, 10.00 en 14.00 uur.

Verzamelen: parkeerplaats tegenover het nu afgebrande huisje Anna

Organisatie: scouting Heidepark

Is zaterdag al jouw leukste dag van de week?

Zaterdag 17 mei kunnen kinderen van 6-10 jaar en jongeren van 11-15 jaar kennis maken met de activiteiten van scouting Heidepark tijdens een survivaltocht.

Het clubhuis van Scouting Heidepark moet plaats maken voor de nieuwe woonwijk. Een nieuw clubhuis wordt gebouwd in Anna’s Hoeve. Samen met de Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve organiseert Heidepark twee survivaltochten door Anna’s Hoeve. Ouders zijn van harte welkom om de kinderen te begeleiden, en alle vriendjes en vriendinnetjes mogen meekomen.

De survivaltochten starten op de parkeerplaats tegenover het afgebrande huisje aan de Weg over Anna’s Hoeve. De tochten duren twee uur, waarvan er één uur gelopen wordt en het andere uur besteed wordt aan opdrachten. Meedoen kost geen geld, wel energie!

10.00-12.00 uur: tocht voor groepjes kinderen van 6-10 jaar met eigen begeleider. Leuk als verjaardagspartijtje! Verzamelen om 10 uur.

14.00-16.00 uur: tocht voor jongeren van 11-15 jaar. Groepjes worden ter plaatse samengesteld, of aanmelden in een groepje. Deze leeftijdsgroep loopt zelfstandig. Verzamelen om 14 uur.


Vleermuizenexcursie in Anna’s Hoeve

Zaterdag 21 juni 21.30 uur, einde ongeveer  23.00 uur

Als het erg druk is met vleermuizen kan het wat later worden.

Verzamelen: hoek Liebergerweg/Anthony Fokkerweg

Excursieleider: Robert Bekenkamp

Is er weleens een vleermuis in uw haar gevlogen? Gebeurt dat echt of is het een maar een fabeltje? Omdat vleermuizen alleen ’s nachts actief zijn weten de meeste mensen maar weinig van ze af.

Zijn het echt vliegende muizen? Waarom leven ze in de nacht? Wat eten ze en hoe komen ze daar aan? Waar zijn ze overdag en waar zijn ze in de winter? Zo zijn er nog veel meer vragen over vleermuizen te bedenken. Veel van die vragen zal ik tijdens de excursie proberen te beantwoorden.

En natuurlijk gaan we ook kijken of we ze in volle actie kunnen zien – maar zeker ook kunnen horen.

Een zaklantaren meenemen hoeft niet;  niks is leuker dan in het donker door het bos lopen en alle geluiden op je af te laten komen. En dan aan het eind van de avond lekker in bed kruipen en de volgende dag lang uitslapen – net zoals de vleermuizen dat doen!

Geschreven door