NH Nieuws – Natuurbrug Anna’s Hoeve

Dit bericht is gebaseerd op de informatie van de Provincie Noord-Holland en geplaatst door NH Nieuws.

 

HILVERSUM – 22 mei 2019 – Robbert Bianchi

Door alle ruimtelijke ontwikkelingen komt de natuur vaak in het gedrang. Om ook voor planten en dieren een goede leefomgeving te behouden, moet er soms worden ingegrepen. Zo wordt er in Hilversum gewerkt aan een natuurverbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en de natuurgebieden in het Gooi.

Tussen Anna’s Hoeve en Monnikenberg ligt nu alleen een spoorlijn. Maar straks komen daar ook een weg, een fietspad en een HOV-busbaan bij. Dat is voor veel dieren een groot obstakel. Om de dieren toch veilig te laten oversteken, wordt er een natuurbrug gebouwd. De brug wordt maar liefst 50 meter breed en 8 meter hoog.

Tot rust komen
Samen met de faunapassage onder de A27, die even verderop ligt, vormt de natuurbrug belangrijke verbinding tussen de Utrechtse Heuvelrug en de andere Gooise natuurgebieden. Om de dieren zoveel mogelijk met rust te laten zal een deel van het gebied rond de natuurbrug en de faunatunnel straks niet meer toegankelijk zijn voor bezoekers.

“Dit hele gebied gaan we zo inrichten, dat zoveel mogelijk diersoorten veilig en ongestoord gebruik kunnen maken van de verbinding en hier tot rust kunnen komen”, legt omgevingsmanager provincie Noord-Holland Eugenie ten Hag uit. Om de rust te garanderen, worden er aan beide zijden van de nieuwe infrastructuur grondwallen aangelegd. Dat zijn een soort dijken waardoor de dieren, maar ook de recreanten, het verkeer niet meer zien en minder horen.

Compensatieplicht
Vanwege de aanleg van de infrastructuur en de natuurbrug zullen er veel bomen worden gekapt. “Dat is eigenlijk de andere kant van het verhaal. Maar we gaan wel proberen zoveel mogelijk bomen te sparen of in het gebied zelf te herplanten. Bijvoorbeeld op de grondwallen gaan we veel bomen planten”, vertelt Ten Hag.

“Er geldt ook een compensatieplicht, dat wil zeggen dat we de oppervlakte aan bomen die we weghalen er weer nieuwe moeten aanplanten. En als dat hier niet lukt, dan doen we dat elders.”

Het hele gebied wordt opnieuw ingericht. Stukken bos worden straks afgewisseld met open heidegebied met daarin ook poelen voor de amfibieën. “Bos is een eindstadium. Het zorgt er ook voor dat er verder weinig groeit op de grond. Door jonge aanplant en open stukken bos geef je andere struiken en bloemen weer een kans en daar profiteren bepaalde dieren weer van”, vertelt Ten Hag.

Flinke operatie
Hoewel het gebied dus voor mensen gedeeltelijk afgesloten wordt, krijgen de bezoekers van Anna’s Hoeve er ook iets voor terug. Want de huidige weg die nu dwars door het natuurgebied loopt verdwijnt, zodat ook hier weer rustig van de natuur genoten kan worden. “Al met al is het een flinke operatie. Maar we hebben hier echt gekeken naar hoe we de natuur kunnen behouden en versterken, niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mensen. En ik geloof dat we hier echt iets heel moois gaan maken”, besluit Ten Hag.

Klik hier voor het originele bericht op de website van NH Nieuws.

Geschreven door

Laatste nieuws

De nieuwe Koerier is uit
28 november 2023door
Feestelijke opening Groene Schakel
20 september 2023door
Uitnodiging Opening Groene Schakel – Nieuwsbrief 16 september 2023
16 september 2023door
Op de schop
4 juli 2023door
Nieuwe weg bij Anna’s Hoeve ‘soort pretpark’
8 juni 2023door
Excursies naar de natuurverbinding bij Anna’s Hoeve!!
27 april 2023door
Kees van Vliet 10 jaar coördinator Bosploeg
26 april 2023door
Bevriezen biedt kansen
27 maart 2023door
Afsluiting fietspad en Weg over Anna’s Hoeve (bericht van de provincie)
27 februari 2023door
Herinrichting Anna’s Hoeve van start (bericht van de provincie)
17 februari 2023door
Teken petitie tegen 40 meter hoge antenne!!!
2 februari 2023door
Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen…
18 januari 2023door
Bosploegjaar 2022
31 december 2022door
Nieuwsbrief 29 oktober 2022
29 oktober 2022door
Rondleiding Bosploeg over Ecoduct Anna’s Hoeve
7 september 2022door
De Geelbuikschildpad ‘Sam’ van Anna’s Hoeve legt weer eieren
20 juli 2022door
Geen brug te ver voor Gooise natuur
4 mei 2022door
Zaterdag 26 maart 2022 | Rondwandeling Voltooiing Groene Schakel
17 maart 2022door
Het schiet aardig op in natuurgebied Anna’s Hoeve: de bomenkap is afgerond
1 februari 2022door
Op jacht naar exoten aan de rand van Hilversum
26 januari 2022door