Op jacht naar exoten aan de rand van Hilversum

Artikel uit : De Gooi- en Eemlander

Door : Hans van Keken

Datum : 26 januari 2022

Foto : Alexander Marks (Studio Kastermans)

Nu de geest van corona eindelijk weer terug in de fles lijkt, kunnen vrijwilligers weer in grote groepen op jacht naar exoten in de bossen. Zo had de natuurwerkgroep van Anna’s Hoeve woensdag de handen vol aan de sneeuwbes.
Amerikaanse vogelkers of bospest die kennen veel mensen wel, net als die volgens velen irritante Japanse duizendknoop, maar de sneeuwbes mag er ook zijn. In de winter herkenbaar aan de witte klapbessen die aan de soms manshoge struiken hangen. ,,Een plaag hier en daar, zeker op Anna’s Hoeve”, weet Danny van Kooi, lid van wat vroeger daar de bosploeg heette. ,,Er zitten er hier ongelooflijk veel soms. Ze vermenigvuldigen zich ook zo enorm snel. Een takje ergens op de grond en het wordt een struik.”

Vandaar dat al langer de wens bestaat om die irritante bes te vuur en te zwaard te bes te bestrijden. Voorheen gingen vrijwilligers en groepjes van maximaal vier in overleg met de boswachter van het GNR op pad, maar deze dag weer voor het eerst met maar liefst twaalf man. Konden meteen grote slagen gemaakt worden. ,,Wel afstand houden, maar zo kunnen we nu op een dag heel veel doen”, aldus Kooi. ,,Ook langs het fietspad stikt het van de sneeuwbes, maar het meeste daarvan komen we nu niet aan toe. geeft ook niet, omdat dat pad en de weg over Anna’s Hoeve toch op termijn weggehaald wordt. Al zal dat wel ergens over ruim twee jaar zijn.”

Geschreven door