Rondleiding Bosploeg over Ecoduct Anna’s Hoeve

Beste lezers,

Vandaag was het eindelijk zover: “De rondleiding rond het ecoduct”

Om 13.30 uur hadden we ons verzameld op de parkeerplaats bij de visvijver tegenover de bekende berg en kon de wandeling beginnen onder leiding van Derk van de Velden (landschapsarchitect) en Daan Eijben (boswachter) van GNR.

De rondwandeling begon meteen heftig want we gingen als eerste de berg op (nadat we veilig de weg overgestoken waren), om van bovenaf een indruk te krijgen van het “doorkijkje” etc.

Daarna weer even de drukke weg overgestoken en toen ging het richting natuurbrug en via monnikenberg waar we weer een interessante uitleg van Derk kregen over het herstel van het monnikenwater.

Het was ooit hoogveen dat door turfsteken veranderd is in een ven. Tijdens uitvoerig bodemonderzoek bleek dat in de ondergrond van het weiland een eeuwenoude ondoorlatende podzolbodem zit; een soort van schotel die aan de randen hoger ligt dan in het midden.

Dit is slechts één van de boeiende verhalen die we te horen kregen, buiten het complete plaatje over de groene schakel. Vervolgens hebben we de ronde compleet gemaakt zodat we na +-6,2 km weer bij de parkeerplaats waren.

Het is nu ook duidelijk voor ons, dat de natuurinrichting zo wordt ingericht dat zo veel mogelijk soorten dieren zich er thuis zullen voelen en dat dus alles wat gedaan wordt een reden heeft.

Een zeer geslaagde rondleiding met toch nog mooi weer en goed gezelschap.

Derk en Daan, reuze bedankt

 

Natuurlijke groeten,

Rob Pluntke

Geschreven door